Flowers

Sık Sorulan Soruları İnceleyebilir veya Yeni Sorunuzu Tarafımıza Gönderebilirsiniz...

Rulman ömrüne etki eden faktörlerin başında maalesef kullanıcı hataları yer almaktadır. Yanlış rulman seçimi, montaj hatası, eksik ve uygunsuz yağlama kullanıcı hatalarının başlıca nedenleridir. Rulmanın uygulama yerine göre seçimi ve kullanımı hakkında tedarikçinizden yardım almanız önem arz etmektedir.

Kapaklı rulmanlar ile kapaksız rulmanlar arasındaki en temel fark kapaklı versiyonun, rulmanı istenmeyen yabancı partiküllerden korumasıdır. Kapaklı versiyon ile gresin rulman içerisinde muhafaza edilmesi bir diğer avantaj olarak düşünülebilir. Bununla birlikte kapaklı rulmanların temaslı sızdırmazlık sağlayan bazı versiyonlarında sürtünmeden kaynaklı olarak kapaksız versiyonuna göre daha düşük hızlarda çalışması bir dezavantaj oluşturmaktadır.

Kapaklı rulmanlar uygulamaya göre temelde ikiye ayrılır;

  • Temaslı sızdırmazlık (plastik kapaklı rulmanlar): yabancı partiküllerden tam koruma, düşük hızlar
  • Temassız sızdırmazlık (çelik kapaklı rulmanlar ):  yabancı partiküllerden kısmen koruma, plastik kapaklı versiyona göre daha yüksek hızlar.

Rulmanın uygulama yerine göre çalışma koşullarında yüksek hızlarda meydana gelen sıcaklık artışı ile birlikte genleşmesine müsaade edilmesi için üretici firmalar tarafından belirli bir standarda göre farklı sınıflarda rulman iç boşluğu seçenekleri yer almaktadır. Rulman iç boşluğunun fazla olduğu seçeneklerde prensipte daha az sürtünme meydana geleceğinden daha yüksek hızlarda çalışmasını beklemek mümkündür. Ancak sistemin daha rijit çalışmasını beklediğimiz uygulamalarda ise daha düşük boşluk sınıfı tercih edilebilir. Uygulamaya göre değişiklik göstermekle birlikte tedarikçinizden konu ile alakalı olarak destek almanız önem arz etmektedir.

Seramik bilyeli rulman ile çelik bilyeli rulman arasındaki en temel fark sürtünme katsayısı kıyaslamasına göre seramik bilyeli rulmanların daha yüksek hızlarda daha az sıcaklık meydana getirerek çalışabilmesidir. Ancak maliyet bakımından değerlendirildiğinde seramik bilyeli rulmanlar çelik bilyeli rulmanlara göre daha pahalıdır.

Ürün ve uygulama tipine göre değişmekle birlikte, prensipte aynı yük taşıma değerlerine sahiptirler.

Rulman  içerisinde yer alan kafesin en önemli özelliği, yuvarlanma elemanlarının arasındaki teması engellemek ve nizami bir şekilde hareket etmesini sağlamaktır. Bununla birlikte bazı uygulamalarda rulmanın ana ölçülerini(iç çap, dış çap, kalınlık) değiştirmeden yük taşıma kapasitesini arttırmak istediğimizde kafes yapısını ortadan kaldırıp, daha fazla sayıda yuvarlanma elemanı ile yük taşıma kapasitesini arttırmak mümkündür. Rulmanın kafes yapısının kaldırılıp yerine daha fazla sayıda yuvarlanma elemanı yerleştirilen rulman tipi kafessiz rulman (full complement) olarak adlandırılmaktadır. Bu iki tip arasındaki en temel fark ise kafessiz rulmanın aynı ölçülerdeki kafesli tipine göre daha yüksek yük taşıma kapasitesine sahip olup daha düşük hızlarda çalışabilmesidir. Uygulamaya göre değişiklik göstermekle birlikte tedarikçinizden konu ile alakalı olarak destek almanız önem arz etmektedir.

Daha çok savunma sanayi ve havacılık uygulamalarında karşımıza çıkan ince kesit rulmanlar geometrileri ve özel tasarımlarıyla daha ince boyutlarda yerden tasarruf etmek ve aynı zamanda aynı isterleri daha yüksek hassasiyet oranlarında karşılamak amacıyla kullanılır. Ancak standart rulman tiplerine göre daha yüksek maliyetlerde karşımıza çıkabilirler.

Rotatif rulmanlarda olduğu gibi lineer rulmanlarda da ön yükleme, daha az rulman iç boşluğu ile elde edilebilir. Ön yüklemenin büyüklüğü uygulamaya göre değişmekle birlikte prensipte fazla olması rulmanın daha rijit bir şekilde hareket etmesini sağlarken, daha düşük hızlarda çalışmasına sebebiyet vermektedir. Uygulamaya göre doğru ön yükleme değerinin seçilmesi için tedarikçinizden destek almanız önem arz etmektedir.

Yağlama bir rulmanın içinde aşağıdaki görevleri yerine getirir :

  • Kayar yüzeylerin yaÄŸlanması (bilyeler veya makaralar ile kafesin arasında yer alan sürtünmenin azalması)
  • Döner yüzeylerin (bilyeler veya makaralar ile yatakların) yaÄŸlanması
  • Rulman içinde korozyona-pasa karşı koruma
  • dış etkenlerin (toz, nem vs.) rulmana girmesinin önlenmesi
  • Isı aktarmasına yardım etmek (ısının rulmanın dış gövdesine akması)

Rulmanlar yağlanmamış şekilde size geldi ise mutlaka sizin tarafınızdan gres ile yağlanmalıdır.

Genel Tavsiyeler :

  • n x dm

Rulman tipi seçildikten sonra büyüklüğü ya statik yük taşıma kapasitesi yada dinamik yük taşıma kapasitesine göre belirlenir. Eğer rulman uzun süreler çalışmıyorsa ya da çok yavaş dönüyorsa, statik yük taşıma kapasitesine göre, nispeten uzun süreli çalışıyor ise dinamik yük taşıma kapasitesine göre seçilir.
Statik yük taşıma kapasitesine göre boyutun belirlenmesi: Statik yük taşıma kapasitesi hesabı, rulmanın sabit yük altında belli bir kalıcı deformasyona uğraması esasına göre yapılır. Rulmana gelen yükleri katalogda verilen yük taşıma kapasitesi ile kıyaslayabilmek için, etki eden radyal ve eksenel yükün etkisini tek bir eş değer yüke indirgememiz gerekir.

Statik yük taşıma kapasitesi için eşdeğer yük (Po):


Po=Xo.Fr Yo.Fa

Burada,
Fr: Rulmana gelen radyal yük,
Fa: Rulmana gelen eksenel yük,
Xo: Statik radyal faktör,
Yo: Statik eksenel faktör,

(Xo ve Yo değerleri Fa/Fr oranına göre farklı değerler alır. Bu sebeple önce Fa/Fr oranını bulup, daha sonra bu orana göre Xo ve Yo katsayılarını seçmek gerekir.)
Fr, Fa, Xo ve Yo belirlendikten sonra statik eşdeğer yük, Po bulunabilir. Bu değeri katalogdaki statik yük sayısı Co ile karşılaştığımızda rulmanın ne kadar emniyetli olduğunu buluruz: Co/Po oranı bize o yüklemedeki emniyet katsayısını verir.
Dinamik yük taşıma kapasitesine göre boyutun belirlenmesi:
Dinamik yük taşıma kapasitesi, (kalıcı deformasyona göre değil) ömür hesabına dayanır.

Dinamik yük taşıma kapasitesi için eşdeğer yük (P):
P=XFr YFa

Burada,

Fr: Rulmana gelen radyal yük,
Fa: Rulmana gelen eksenel yük,
X: radyal faktör,
Y: eksenel faktör,

Statik yük taşıma kapasitesinin hesabına benzer şekilde, X ve Y değerleri Fa/Fr oranına göre farklı değerler alır. Bu sebeple önce Fa/Fr oranını bulup, daha sonra bu orana göre X ve Y katsayılarını seçmek gerekir.Fr, Fa, X ve Y belirlendikten sonra dinamik eşdeğer yük, P bulunabilir. Dinamik yükler ömür hesabına dayandığından katalogdaki C değeri, (100 rulmandan 90’ının) bir milyon devir ömür için taşıyabildiği yükü gösterir.

P eşdeğer yükünde rulmanın kaç milyon devir yapacağı aşağıdaki formülle bulunur :

Bilyeli rulmanlar için, L=(C/P)^3 –

Makaralı rulmanlar için L=(C/P)^(10/3)

Burada,
L: Milyon devir cinsinden ömür.
C: (Kataloglarda verilen) dinamik yük sayısı,
P: (Hesap edilen) eşdeğer dinamik yük,

Çalışma saati cinsinden ömür milin dakikadaki devir sayısı (n) kullanılarak hesaplanabilir.

Çalışma saati cinsinden ömür=L*10^6/(60*n)

Çok basit, düz bir balkonunuz var ise önce balkonun başladığı noktadan bittiği noktaya en ölçüsü alınır. Yükseklik ölçüsü için balkonunuzun en alt noktasından en üst noktasına ölçüleri alınır. Sonrasında internet sayfamızda bulunan whatsapp iletişim bölümünden tarafımıza ölçüleri vermeniz dahilinde en hızlı şekilde  fiyat teklifi alabilirsiniz.

Cam balkon sistemi ™ oranında su sızdırmaz. Ancak ÅŸiddetli rüzgar ile birlikte yaÄŸan yaÄŸmur deÄŸiÅŸik açılarla cam panellerden içeri sızdırabilir. maksimumltd.com olarak sistemimizde damlalıklı alüminyum profil kullanarak bu gibi durumlarda balkonunuzun su sızdırmasının karşına geçmekteyiz.

maksimumltd.com olarak 5 ayrı çeşit renk seçeneğimiz mevcuttur. Bunlar;

  • Åžeffaf Renkli Cam Balkon Sistemi
  • Füme (Siyah) Renkli Cam Balkon
  • Mavi Renkli Cam Balkon
  • YeÅŸil Renkli Cam Balkon
  • Bronz Renkli Cam Balkon

Sıkça sorulan sorular listesinde sürekli sorulan sorulardan birisi de sistemin paslanma olasılığıdır. Hayır. Cam balkon sisteminde kullandığımız malzemeler paslanmaz yapıdadır. Böylelikle uzun süreli kullanım sağlayabilirsiniz.

Evet yaptırılabilir. Dijital açı ölçer ile gelerek oval balkonunuzun ölçüsünü alır ve imalat sürecine başlanabilir.

Evet, cam balkon sisteminde kullandığım tüm camlar ‘’Temperli Cam (Güvenli Cam)’’ lardan üretilmektedir.

Temperli cam normal camlara göre darbelere ve çok şiddetli rüzgarlara karşı 5 kat daha dayanıklıdır. Bu camların ortasından metal olmayan her hangi bir maddele ile vurulsa bile kırılma ihtimali çok zordur. Ancak cam panellerin yanlarından her hangi bir sert darbede camlar kırılabilir.

İmalat süresi yaklaşık 13 ila 15 gün arasındadır. İmalat süreci bittikten hemen sonra sizinle iletişime geçilerek, uygun bir günde montajı ekibimiz tarafından yapılmaktadır.

Cambalkone olarak katlanır cam sistemleri aşağıda belirttiğimiz yerler gibi daha bir çok alanda uygulamasını gerçekleştirmekteyiz.

  • Ev, Konut veya Dairelerde
  • Kafe, Restaurant veya Barlarda
  • Otel ve Pansiyonlarda
  • Plaza, Dükkan, Ofis ve MaÄŸazalarda
  • EÄŸlence Merkezleri, AlışveriÅŸ Merkezleri ve Kapalı Spor Salonlarında
  • Bekleme Salonları, Åžehir içi ve Åžehirler Arası Terminallerde
  • Havaalanları

Cam balkon sistemimizde kullandığımız tüm malzemeler paslanmaz ve ısı yalıtımlıdır. Böylece ısı tasarrufu sağlayarak, bütçenize katkı sağlayabilirsiniz.

Evet, dışarıdan gelen gürültüyü p oranında engeller ve huzurlu bir alanda oturmanıza yardımcı olur.

Bir çok ihtiyaca göre üretilmiş pek çok cam balkon modeli bulunmaktadır. Ev tipi balkonlarda en çok tercih edilen sistem; katlanır cam balkon modelleridir. Cam balkon sisteminin 50cm ya da 60cm boyutunda ki her bir açılan kanadının bir uçta toplanması mantığına dayanan balkon sistemlerine katlanır cam balkon adı verilmektedir.

Temperli camın özellikleri; kırılma halinde camın zar büyüklüğünde küçük kütleli parçalara ayrılmasıdır. Temperleme işlemi aynı zamanda camın gücünü ve ısıl gerilimlere karşı direncini yüksel ölçüde arttırır. Bu da darbelere karşın diğer camlara oranla 4–5 kat daha fala mukavemet kazanılması demektir. Bir nevi güvenlik camı da denilebilir. Halk dilinde temper, temperli, securit, temper glass diye de adlandırılır. Otomobil camlarıyla aynı özelliğe sahiptir. Katlanır Cam Balkon sisteminde, rüzgar etkisi ile camlarının kırılması veya doğramanın sökülmesi mümkün değildir.

Her şeyden önce Cam Balkon Sistemleri yasaldır ve imar mevzuatına uygundur. PVC sistemlerinin balkonlarda kullanılması ise yasal değildir. Çoğu yerde bina sakinleri ve belediyelerle sorun çıkmasına neden olabilmektedir. Binanızın dış cephe açısından daha görsel bir şekle bürünmesinde Cam Balkon Sistemleri daha etkindir. Bununla birlikte yalıtım değerleri bakımından Cam Balkon sistemleri PVC sistemlerine göre daha üstün özellikte ve daha kullanışlıdır.

Ekiplerimiz evinizde yapılan montaj işlemlerinden sonra teslim aldığı balkonu aynı şekilde teslim edecektir. Size sadece balkon keyfini çıkarmak kalacaktır.

Sizden GELENLER